Wednesday, November 10, 2010

KeBaHaGiAaN mILiK sEmUa...

Betapa bahagianya orang yang masih mampu menikmati semua keindahan yang dihidangkan oleh alam di sekeliling kita. Kalau kita mau membuka mata dan mengamati sekeliling kita TANPA PENILAIAN, maka kita pun akan dapat melihat segala keindahan itu! Dalam setiap gerak- geri manusia, lambaian setiap ranting pohon, sinar matahari, tiupan angin, cerahnya bunga dengan keharumannya, kicaunya burung, senyum seorang pemuda, pandang mata seorang ibu kepada anaknya.

Betapa indah dan menakjubkan kesemuanya nikmat ini.... Sayang, batin kita sudah terlampau sarat dengan pelbagai persoalan, segala macam masalah kehidupan, kerungsingan, kesusahan, ketakutan, kesangsian, kebencian, permusuhan, iri hati, cemburu yang mendatangkan kesengsaraan dalam batin. Batin yang sengsara, bagaimana mungkin dapat melihat keindahan itu? Segalanya hanya akan nampak buruk dan membosankan!


kenapa mesti kita menutup pintu kebahagiaan insan lain semata-mata kerana kesilapan yang silam?????? kenapa mesti kita taburkan pasir diatas dulang kebahagiaan insan yang lainnya... kenapa mesti kita singkap kasih insan lain demi memuaskan hati sendiri...

tapi kenapa kita tidak membuka pintu hati yang penuh kebencian dengan seribu kemaafan... kenapa tidak kita laungkan kemaafan disebalik segala kesilapan yang lalu..
kenapa tidak kita berikan sedikit sinar kebahagiaan kepada insan yang memerlukan..

kita semua makhluk Yang Esa... kita semua sama disisi-Nya.. kita semua makhluk yang bersaudara.. asalnya tetap sama.. diciptakan dari tanah.. dan akan kembali kepada tanah... justeru kenapa mesti ada jurang diantara kita??????????? kenapa mesti dimusnahkan tirai kebahagiaan yang lain..

wahai sahabatku.. wahai rakanku... wahai kawanku.. wahai temanku.. wahai rakanku... dan.. wahai manusia... kembalilah kepada asal usul kita... jangan sesekali kita lupa siapa kita.. biarlah kebahagiaan menjadi milik semua insan.. kerana ia bukan milik kita yang hakiki.. kerana kita ini milikNya yang abadi...

jangan kita lupa.. jangan kita alpa... dan jangan sesekali kita cuba untuk bersikap nista dan dusta.. kerana kebahagiaaan dunia hanya sementara.. kebahagiaan akhirat adalah yang kekal selamanya..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...